Hedefimiz, Canovate’i Teknoloji ve Savunma Sanayinde Dünya Liderleri Arasında Üst Seviyelere Taşımak

Sadık YAMAÇ

CANOVATE CEO
Sadık YAMAÇ

Hedefimiz, Canovate'i Teknoloji ve Savunma Sanayinde Dünya Liderleri Arasında Üst Seviyelere Taşımak

Günümüzde ülkelerin gücü, sahip oldukları askeri ve ekonomik güce ek olarak çıkarttıkları uluslararası markalar, ürettikleri teknolojilerle de ölçülmektedir. Bu konuda çok ciddi çalışmalar yapan, ekonomik kalkınma modelini teknolojik üretim ve bunun ihracatı üzerine oluşturmuş ülkeler var. Biz de ülke olarak, ileri teknoloji üreten, uluslararası lider markalar çıkartmalıyız. Bu konuda biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

HASUN TÜRKİYE; Sadık Bey, bizler sizi ve başarılı kariyerinizi, üstlenmiş olduğunu görevleri, projeleri biliyoruz, tanıyoruz ama, okuyucularımıza ve sanayicilerimize de, biraz sizi tanıtmamız mümkün mü efendim?

Sadık YAMAÇ/CANOVATE; ODTÜ Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum ve aynı bölümde yüksek lisans eğitimimi tamamladım. 29 yıllık iş hayatıma Tübitak'ta uzman yardımcısı olarak ARGE planlaması, üniversite- sanayi işbirlikleri ve bilim ve teknoloji politikaları konusunda çalışarak başladım. Sonrasında M.S.B Savunma Sanayi Müsteşarlığında Uzman ve Proje Müdürü olarak çalıştım.
     M60 Tank modernizasyonu, Leopar 1a1a4 tank modernizasyonu, Elektronik Dinleme ve Kestirme sistemleri, Zırhlı Muharebe Araç ve Alt Sistemleri, F-5 Uçak Modernizasyonu, Helikopter modernizasyonu, Kaideye Monteli Stinger Projesi v.b. savunma sanayi projelerini yönettim. Arada bir yıl Savunma Sanayiinde yeniden yapılanma ve D-8 Projeleri konularında Başbakan Müşavirliği yaptım.
     Devamında Bayındırlık ve İskan bakanlığında Müsteşar Yardımcısı olarak; Afet İşleri, Tapu ve Kadastro ile AB-Daimi Temsilciliği sorumluluklarını üstlendim. Daha sonra TBMM'de Genel Sekreter Yardımcılığı görevinde bulundum.
     Memuriyetteki üst düzey görevlerimin ardından iş hayatıma Havelsan A.Ş.'de CEO ve Genel Müdür olarak, akabinde ise BMC Otomotiv San. Tic. A.Ş'de Strateji Koordinatörü olarak özel sektörde devam ettim. 2 ay önce de çalışmaya başladığım Canovate Grup'ta, Grup CEO'su ve yönetim kurulu üyesi olarak görevime devam ediyorum.

HASUN TÜRKİYE; Havelsan'dan gerçekleştirdiğiniz dönüşüm ve gelişim sayesinde Finance Monthly dergisi tarafından yılın CEO'su ödülüne layık görüldüğünüzü biliyoruz. Biraz da başarınızın sırrından bahsedebilir misiniz?

Sadık YAMAÇ/CANOVATE; Havelsan'a kurum dışından katılan birisi olarak, farklı bir bakış açısı getirmeye çalıştım. Aslında Havelsan'ın en büyük sermayesi insan kaynakları idi. Buna entelektüel sermaye de deniyor. Bunu doğru harekete geçirmek çok önemli idi. Personel maaşlarındaki dengesizliklerin giderilmesi ve aidiyet duygusunun geliştirilmesi oldukça önemli idi. Somut hedefler belirledik ve bu hedeflere ulaştık. Çok şükür yaptığımız yoğun çalışmalar sonucunda 1 yıl gibi bir sürede Havelsan 2 kat büyürken, maliyetleri de %25 oranında aşağıya çekmeyi başardık.
     Geçmiş deneyimlerim süresinde öğrendiğim şeylerden biri üst düzey yöneticilerin aynı kurum veya şirketlerde istisnai durumlar hariç 5 yıldan fazla süre aynı yerde kalmaması gerekiyor. Uzun süre aynı kurumda çalışan yöneticilerde işletme körlüğü oluşmakta ve kuruma sağlanan verim zaman içerisinde oldukça azalmakta. İşyerlerini de yaşayan canlı yapılar diye düşünebiliriz. Hızla değişen dünyamızda işyerlerinin de değişim ihtiyacı kaçınılmaz oluyor. Dolayısıyla gelişmenin veya değişimin durduğu yerde yöneticileri değiştirmek gerekiyor.

HASUN TÜRKİYE; Canovate Grup Şirketlerinde CEO olarak göreve başladınız. Öncelikle hayırlı olmasını dileriz. Canovate de üstlendiğiniz misyon ve projeler nelerdir?

Sadık YAMAÇ/CANOVATE; İş hayatımda önemsediğim hususlardan bir tanesi de milli ve yerli teknoloji ürünlerinin geliştirilmesi ve bu konuda yatırım yapan kurum ve kuruluşların desteklenmesi oldu. Gerek kamu ve gerek özel sektör çalışmalarında ülke menfaatinin hep ön planda tutulması gerektiğine inanan bir yöneticiyim.
     Canovate Grup da, 50 yıllık geçmişi olan % 100 yerli, hızla büyüyen, gelişen, dinamik bir şirketler grubu. Üretiminin yaklaşık %60'ını ihraç ediyor. Bu anlamda hedeflerimiz örtüşüyor.
     Hem kamu, hem de özel sektörde çalışmış bir yönetici olarak kamunun ihtiyaçlarını, tedarikçilerden beklentilerini ve hassasiyetlerini çok yakından tanıma fırsatı buldum. Aynı zamanda özel sektörün girişimciliğini, dinamizmini, ürün geliştirme, tedarik yönetimi yapma ve uçtan uca çözüm geliştirme anlayışını benimsemiş bir yöneticiyim. Bu tecrübelerimi ve enerjimi bundan sonrasında Canovate'in Ülkemiz ekonomisine daha da fazla katkı sağlaması için kullanacağım.
     Ülkemizin kalkınması için sürekli üretmeye ve ülke kaynaklarını verimli ve etkili kullanmaya ihtiyacımız var. Hedefimiz Türkiye'nin % 80'inden fazlası ithalata dayalı olan, 50 Milyar Doların üzerindeki Bilişim ve İletişim Teknolojileri pazarından, en büyük payı almak. Aynı zamanda bu alandaki ihracatımızı arttırarak Canovate'i bu alanda dünya lideri bir Türk markası haline getirmek. Konunun ülke ekonomisine olan katkısı yanında, teknolojik bağımsızlık için de ne kadar kritik olduğu son zamanlarda daha da çok anlaşılmaktadır.
     Bilişim ve haberleşme teknolojilerindeki gelişmeler hayatımızı kolaylaştırırken daha önce hayatımızda olmayan yeni tehditler karşımıza çıkartıyor.bir anlanda savaşlar boyut değiştirmiş durumda. artık siber tehditlerle karşı karşılaşıyayız. Bu saldırılardan korunmamın maliyeti her geçen gün artıyor çünkü saldırganlar da her geçen gün yeni teknikler geliştiriyor.
     Artık Türkiye'nin yetişmiş eleman ihtiyacı çok azalmış durumda. Kaynakların doğru kullanılarak, ithal ürün ve teknolojilerin yerine milli teknolojilerin/ürünlerle geliştirmek gerekiyor. Ülkelerin savunma altyapıları, Su şebekeleri, İletişim altyapıları, Enerji altyapıları, Elektrik Şebekesi Altyapıları, Ulaşım Altyapıları, Sağlık, Finans, Kamu Platformları kritik altyapılardır. Bu altyapılardaki yerli olmayan teknolojik bileşenler her zaman için potansiyel tehditlerdir. Günümüzde Bilişim ve iletişim teknolojilerine yönelik bu tehditler sadece yazılımı hedef almıyor aynı zamanda donanımı da risk altında bulunduruyor.
     Bu kapsamda dünyadaki ilk saldırılardan bir tanesi 2010 yılında İran nükleer santrallerine gerçekleştirilmiştir. Stuxnet virüsüyle ele geçirilen PLC kontrol kartı sayesinde santrafüj makinasının çok yüksek devirlerde çalışmasına neden olarak büyük patlamalar meydana getirilmiş ve 800 milyon dolarlık maddi zarara sebep olunmuştu. Bu yüzden İran'ın nükleer çalışmaları 2 sene geriye gitmiştir. Bir başka örnek Folkland savaşında yaşanmıştı. Neredeyse savaşta galip gelmek üzere olan Arjantin Silahlı kuvvetlerinin elindeki Exocet füzeleriyle ilgili bilgiler İngiliz kuvvetleri tarafından öğrenilmiş ve füzeler etkisiz hale getirilerek savaşın akışı yön değiştirmişti.
     Yine Ukrayna'da elektrik şebekesine yapılan saldırı sonucunda Ukrayna'daki elektrik şebekesinin büyük bir kısmı kapatılmış ve ülke çapında uzun süreli elektrik kesintileri oluşmuştur. Almanya'da çelik fabrikasının sistemlerinin kontrolü ele geçirilmiş ve bazı sistemler devre dışı bırakılarak yüksek sıcaklıkta çalışan ergitme ocaklarına fiziksel olarak zarar verilebilmiştir.
     Dolayısıyla 2020 yılında küresel siber güvenlik pazarının 120 milyar dolara ulaşacağı öngörülmekte. Bu rakam bile korunma ihtiyacının ve milli ürünler üretme ihtiyacının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

HASUN TÜRKİYE; Canovate, daha çok enerji, IT ve data altyapıları, fiber optik, kablo ve kablaj konuları ile ilgili çözümler üreten bir grup olarak tanıyoruz? Bu konuda Canovate'i de biraz daha yakından tanıtmamız mümkün mü?

Sadık YAMAÇ/CANOVATE; 1967 yılında kurulmuş olan Teletaş'ı satın alarak her geçen gün büyüyen Canovate Grup, bünyesinde bilişim, telekom, savunma sanayi, ısıtma/soğutma, çelik yelek, elektro optik sistemler, Canpark AVM, Hilton otelinden oluşan büyük bir şirketler grubuna dönüşmüştür. Grup bünyesinde 8 adet şirket bulunmaktadır. Canovate Elektronik, Canovate İleri Teknoloji, Canesis Sistem Entegrasyon, Canovate Balistik Sistemler, Canovate Enerji Sistemleri, Canovate Güvenlik Teknolojileri şirketleri grubumuzun ana teknoloji ve savunma sanayi şirketleridir.
     50 yıl önce inovasyon ruhuyla kurulan ve % 100 Türk firması olan Canovate Elektronik, bilişim ve telekomünikasyon alanında uçtan uca "fiberoptik altyapıları", komple "veri merkezleri" çözümleriyle, teknoloji ve ürün portföyü bazında dünyadaki ilk 10 global firma arasına girme başarısını göstermiştir.
     Canovate Elektronik tarafından üretilen veri merkezi bileşenleri ve fiber optikte; 4 kıtada faaliyet gösteren, üretiminin % 60'ını 72 ülkeye ihraç eden, 6 ülkede (Amerika, Rusya, Suudi Arabistan, Dubai, Endonezya, Filipinler) kendi ofisleri bulunan alanındaki lider firmalardan birisidir.
     Canovate; bilginin, yani verinin depolanması, işlenmesi ve kullanıcılara sunulması görevini yerine getiren veri merkezlerini, hassas klima sistemleri dahili tüm bileşenlerini geliştiren ve üreten tek milli kuruluşumuzdur. Canovate Grup olarak Ar-Ge'ye son 15 yılda 20 milyon doların üzerinde yatırım yapmış olup, her yıl ortalama 1,5 Milyon Amerikan Doları'nın üzerinde Ar-Ge'ye kaynak ayırmaya devam ediyoruz. Bu hedef kapsamında bilgi güvenliğinin ön plana çıktığı günümüzde üretimi yapılan tüm sistemlerin yerli donanımlarla korunmasına yönelik çalışmalar büyük bir ivmeyle devam etmektedir.
     Canovate İleri Teknoloji, Canovate Grup çatısı altında savunma sanayi konusunda yenilikçi ileri teknoloji ürünler geliştiren ve sağlayan bir kuruluştur. Canovate İleri Teknoloji, özellikle savunma sanayi ve güvenlik sahasında kısa sürede kendisini kanıtlayarak Türkiye'nin tüm kent ve kasabalarında hayata geçirilen "Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi" projesinde, Aselsan ve Havelsan'ın proje ortağı olarak yer almıştır. Canovate İleri Teknoloji yenilikçi, sonuç odaklı, müşteri odaklı ve kaliteli hizmet yaklaşımlarını ilke edinerek, Türkiye'nin ufkunu açacak projeler içerisinde bulunmayı hedef edinmiştir.
     Canovate Enerji Sistemleri; Isıtma, soğutma ve klimatizasyon sistemleri geliştiren ve üreten kuruluşudur. Canovate Enerji, Türkiye'de ilk ve tek toprak, su, hava kaynaklı "ISI POMPALARI" geliştiren ve üreten, böylece yenilenebilir enerji ile daha çevreci iklim dostu ve ekonomik yarınlara ulaşmayı hedefleyen bir firmadır. Kuruluşumuz ısı pompaları yanında hassas klimalar, chillerler ve "Adiyabatik Indirekt Soğutma Sistemleri" de üretmekte ve pek çok ülkeye ihracatını da yapmaktadır. "Adiyabatik Indirekt Soğutma Sistemleri" normal klimalara göre 10 kata kadar daha verimli ve az enerji harcaması sağlayan, son derece verimli soğutma/klima sistemleridir. Canovate Enerji yüksek teknoloji üretim hatlarında, yaptığı Ar-Ge yatırımları ve Canovate patentli ürünleri ile enerji sistemleri alanında dinamik, girişimci ve inovatif yaklaşımla çevreci ve iklim dostu çözümler üreten global bir firma olmak yolunda sağlam adımlarla ilerlemektedir.
     Canesis Sistem Entegrasyon, Canovate Grup'un özellikle kamu kurumları ve uluslararası resmi kurumların veri merkezleri ve IT network altyapı entegrasyonlarını yapan bir grup firmasıdır. Canesis Sistem, özellikle STM ile yürüttüğü projelerle, milli ve yerli üretim bileşenlerle ulusal ve uluslararası veri merkezleri ve IT altyapıları yapabilen bir sistem entegratörü olarak öne çıkmaktadır. 
     Canovate Güvenlik Teknolojileri; Canovate Grup içerisinde Ar-Ge çalışmalarını yürütmek üzere kurulmuştur. Özellikle, terahertz, fiber optik akustik algılayıcılar ve X-Ray teknolojileri kullanarak çeşitli savunma ve güvenlik sistemlerinin Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmaktadır. ODTÜ'lü akademisyen ve araştırmacıların da kurucu ortak olarak yönettiği Ar-Ge ve geliştirme faaliyetleri kapsamında, x-ray ile "vasıta/TIR" tarama sistemleri tasarımı ve sınır boyları dahil, kritik mekanların çevre korumasını yapabilecek fiber optik akustik algılayıcı sistemler geliştirmektedir.
     Canovate Balistik Sistemler; çelik yelekler, kalkanlar, balistik battaniyeler ve diğer balistik zırhlar üretimi yapmaktadır. Ingiltere'de British Aerospace ortaklığı ile kurulan ve 40 yıllık bir çelik yelek ve balistik üretim deneyimi ve sertifikasyonlarına sahip firmanın satın alınarak Türkiye'ye taşınması sağlanmıştır. Konusunda dünyanın en tanınmış üreticilerden ve uluslararası sertifikasyona sahip ARMOURSHIELD firması ile güçlerini birleştirmiş ve ismini de logosuna ekleyerek CANOVATE ARMOURSHIELD markası oluşturmuştur. Bu teknolojik üretim ve deneyim mirasını edinen kuruluşumuzun, güvenlik sertifikalarına sahip ürünlerinin ülkemiz ve yurtdışına ihracatı için çalışmalarımız devam etmektedir.

HASUN TÜRKİYE; Sizin kariyeriniz, Havelsan, BMC derken, tabi daha çok Savunma Sanayi nin en stratejik konuları ve projeleri ile oluşmuş durumda. Bu anlamda, Canovate de, Savunma Sanayi ve Havacılıkla ilgili projelerden bahsedebilir miyiz?

Sadık YAMAÇ/CANOVATE; 300 milyon TL ciroya ulaşan ve bu yıl yüzde 20'lik büyüme hedefleyen Canovate, savunma sanayiine yönelik de önemli projelere imza atıyor. ABD ve İngiliz ordusuna 42 yıldır çelik yelek sağlayan, 65 milyon sterlin ciroya sahip İngiliz Armourshield firmasını satın aldık. Manchester'daki fabrika Canovate'nin Çekmeköy'deki fabrikasına taşınarak kurulmuş olup, yakın zamanda seri üretime geçmesi planlanıyor. Ayrıca, üretim tesisinin yanına üretilen ürünlerin test edilebileceği balistik test merkezi de kuruldu. Bu üretim tesisiyle üst seviye koruma sağlayan çelik yelek, balistik kask, kalkan gibi koruyucu ekipmanların milli imkânlarla üretilip test edilmesi mümkün olacak.
     Canovate, Türkiye genelini kapsayacak şekilde üretim ve kurulumuna devam edilen ve dünyadaki en gelişmiş kamusal alan güvenlik sistemlerinden biridir olan KGYS/MOBESE video güvenlik sistemlerini üreticisidir. KGYS/ MOBESE projesi 15.000'den fazla kurulum noktası, 750 Komuta Kontrol Merkeziyle güvenlik sektöründeki benzersiz projelerden bir tanesidir. Projede Aselsan ve Havelsan'ın iş ortağı olarak çalışılmaktadır. Sinyal toplama ve değerlendirme teknolojileri, Yüz tanıma teknolojileri, Termal radarlar, Kameralar ve entegre güvenlik sistemleri, Sosyal medya takip ve analizi, Sınır boyu ve kritik mekanların güvenlik sistemleri, Asker, polis için sanal taktik eğitim simülatörleri, Coğrafi lokasyon (yer) belirleme teknolojileri savunma sanayine yönelik diğer çözümlerimizdir.

HASUN TÜRKİYE; Canovate açısından yurtdışı projeler ve ihracat ne durumda?

Sadık YAMAÇ/CANOVATE; % 100 bir Türk firması olan Canovate. 4 kıtada faaliyet göstermektedir. Üretimin % 60'ını 72 ülkeye ihraç etmektedir. ABD, Suudi Arabistan Dubai Endonezya ve Filipinlerde ofisleri mevcuttur. Son 15 yılda Ar-Ge'ye 20 milyon $ yatırım yapmıştır. Canovate uçtan uca Fiber optik Altyapılar ve Veri Merkezleri Çözümleri ile ilk 10 global firma arasındadır. Bugüne kadar yurtdışına ihracat yapmak için ciddi çalışmalar yapılmış ve güçlü bir temel atılmış durumda.
     Bizim hedefimiz bundan sonra Canovate'i teknoloji ve Savunma Sanayii ürünleri konusunda dünya lideri şirketler arasında üst seviyelere taşımaktır. Günümüzde ülkelerin gücü sahip oldukları askeri ve ekonomik güce ek olarak çıkarttıkları uluslararası markalar, ürettikleri teknolojilerle de ölçülmektedir. Bu konuda çok ciddi çalışmalar yapan, ekonomik kalkınma modelini teknolojik üretim ve bunun ihracatı üzerine oluşturmuş ülkeler var. Güney Kore bu konuda son yıllarda en dikkat çeken ülkelerin başında geliyor. Biz de ülke olarak ileri teknoloji üreten uluslararası lider markalar çıkartmalıyız. Bu konuda biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

HASUN TÜRKİYE; Sayın Sadık Yamaç, vermiş olduğunuz değerli bilgiler için bir kez daha teşekkür eder, TÜDEP HASUN ailesi olarak üyelerimiz ve dergimiz adına başarılar dileriz.