TÜDEP’den Türk Eximbank’a Ziyaret

Eximbank Müdürü

TÜDEP'DEN TÜRK EXİMBANK'A ZİYARET

        Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan: "Bu Yıl İhracatçıya Desteğimiz 22 Milyar Dolar Civarında Olacak"

        TÜDEP Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yetişgin, Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan' ı, makamında ziyaret ederek Tüdep'in çalışmaları, 2023 için 500 milyar usd ihracat hedefimiz ve ihracatçının sorunları üzerine görüş alışverişinde bulundu.
Görüşmede, Türk Eximbank'ın faaliyetleri konusunda Genel Müdür Kaplan'dan bilgi alan Başkan Yetişgin, ihracatçıların, özellikle finansman, ihracat kredileri, ülke kredileri ve ihracat sigortası konularındaki sorunlarına Eximbank tarafından getirilen çözüm ve kolaylıkların, Türk ihracatçıları tarafından, özellikle de KOBİ ihracatçıları tarafından yeterince bilinmediğini dile getirerek bu konularda Tüdep in önemli bir bilgi aktarma ve köprü işlevi görebileceğine değindi.
Tüdep'in yapısı, projeleri ve faaliyetleri hakkında da Genel Müdür Kaplan'a bilgiler aktaran Başkan, ihracatın arttırılması konusunda ortak projeler geliştirilebileceğini ve mevcut devam eden projelere de Türk Eximbank ın katkıları olabileceğini ifade etti.
Türk Eximbank Genel Müdürü Kaplan ise, işbirliğinin ve kendilerini ihracatçıya daha fazla ifade edebilmenin önemine değinerek, bu yaz içersinde İstanbul' daki yeni genel müdürlük binasına taşınacaklarını, dolayısı ile sektörün kalbinin attığı bu şehirde ihracatçılara daha yakın hizmet sunabileceklerini anlatarak, bu kapsamda Tüdep in yapacağı çalışmalarda karşılıklı işbirliğinin yarar ve önemine değindi.

"Bu Yıl İhracatçıya Desteğimiz 22 Milyar Dolar Civarında Olacak"

Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, bu yıl ihracatçıya desteklerinin 22 milyar dolar civarında olacağını söyledi.
Kaplan, geçtiğimiz günlerde, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) tarafından Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, geçen yıldan başlayarak kurumu tekrar gözden geçirdiklerini belirterek, "İhracatçılara faydalı hale getirme yönünde önemli adımlar atmaya başladık ve devam da ediyoruz. Yeniden yapılanma sürecinde ihracatçıların görüşlerine ve taleplerine çok önem verdik ve büyük katkılarını da gördük" dedi.
İhracatçılara daha ucuz kredi sağlayarak, daha rekabetçi olmasına katkıda bulunduklarını ifade eden Kaplan, "Geçen yıl süreçlerimizi gözden geçirdiğimizde çok bürokratik olduğumuzu, müşteriye, ihracatçıya gitmediğimizi, onlarla paylaşmadığımızı gördük. Bunun üzerine bir takım iyileştirmeler yaptık. Artık epey hızlı ve daha az bürokratik olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.
Kaplan, reeskont kredisini geçen yıl son 5 ayda 3 milyar dolara çıkardıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Bu yıl ki hedefimiz 9 milyar ve şu anda hedeflere uygun bir şekilde gidiyoruz. Reeskont kredi kaynağında önemli bir patlama yaptığımızı gördük. Trabzon'da bu kaynağı bir müşterinin haricinde kimse kullanmıyor. Kendi kaynağımız olan krediler var. Bu konuda da mevcut kaynakla sınırlıyız. Ciddi bir kuyruk vardı, ihracatçılar, müşteriler bekliyordu. Bu konuda son 6 ayda iki tane tahvil ihracı yaptık, yurt dışından 1 milyar dolar civarında. Bunu da ihracatçımızın hizmetine sunduk. Bu da bizim doğrudan ve bankalar aracılığıyla kullandırıldığımız kredilerde ciddi bir bekleme süresini ve sırasını ortadan kaldırdı. Şu anda geldiğimiz nokta tatmin edici. Bu tahvil ihraçlarına da devam edeceğiz."
Türkiye'de ihracat kredi sigortasının çok kullanılmadığını vurgulayan Kaplan, şunları kaydetti:
"Dünyada, özellikle de Avrupa'da ihracat kredi sigortası çok önemli. Çünkü siz bir yerde risk yönetimi aracı olarak alıcı riskini, alıcının ödeme riskini bertaraf ediyorsunuz. Aynı zamanda vadeli mal satarak da pazara giriş konusunda ciddi bir katkı sağlayabilirsiniz. 8 milyar dolar olan ihracatçı desteğimizi 2010'da 12.5 milyar dolara çıkardık. Bu yıl ihracatçı desteğimiz 22 milyar dolar civarında olacak. Bunları artırarak bir takım ürünlerle hem hacim hem kantite hem de kalite olarak ihracatçıya hizmetimizi sunmayı hedefliyoruz."