TÜDEP'den bölgesel ihracat zirveleri

Bölgesel ihracat zirveleri

TÜDEP'den bölgesel ihracat zirveleri

        Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Platformu Derneği (TÜDEP), bölgesel ihracat zirvelerinin ilkini Eskişehir'de başlattı.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre Merkezi'nde düzenlenen "1. Eskişehir İhracat Zirvesi" toplantısına katılan Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir yaptığı konuşmada, Osmanlı dönemi ve Ortaçağ Avrupa'sındaki ticari gelişmeleri anlattı.
Ticari işlerin topyekun yapıldığında netice elde etmenin daha kolay ve katma değerinin daha yüksek olduğunu kaydeden Koçdemir, şunları kaydetti:
"Ürün geliştirme, ürün yenileme, inovasyon diyoruz... Bunlar toplumun bütün kesimlerinin katılımı sağlandığında daha anlamlı olur. Artık imalat benim, kültür sanat benim gibi davranmamak gerek. Ayrı ayrı kompartımanlar gibi toplumun bu tür güçlerini farklı yere koyup kendi aralarında irtibatsız bırakmak, o ülkenin ekonomide de, bilimde de, teknolojide de hiçbir yere gidememesiyle sonuçlanıyor. Eskişehir'de de yapılacak çok iş var. Sanayideki kuruluşları aile şirketinden bir sonraki aşamanın eşiğinde ama bunu henüz başaramamış vaziyette. Kompartıman modeline benzer şekilde farklı vagonlarda, sivil toplum kuruluşları vagonu, bürokrasi vagonu, iş adamı vagonu gibi virajlarda, birbirimizi ancak pencereden görüyoruz."
Vali Koçdemir, Cumhuriyetin 90. yılı ve iki başkentlik unvanını taşıdığımız bu yıl yapılacak faaliyetlerin; hem dışarıya karşı bu ihracat hedefi açısından topyekun birlikte hareket edebilme imkanları açısından hem de bu isteği bazı somut uygulamalarla desteklenerek, kuvvetlendirme bakımından önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.
TÜDEP Genel Başkanı Murat Yetişgin de, zirve ile Eskişehir'in ihracat odaklı kalkınma hamlesinde, süreçten daha fazla pay alması gerektiğini düşündüklerini ve bu açıdan kentin ihracat hedef ve potansiyelinin artırılması ile ekonomik geleceğine ciddi katkı sağlamayı amaçladıklarını aktardı.
-"Kafamızı çalıştıralım"-
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Özaydemir de, 2023 hedeflerini bildirdi.
2023 yılında 10 bin 500 dolar olan kişi başı geliri, 25 bin dolara çıkaracaklarını dile getiren Özaydemir, "150 milyar dolar olan ihracatımızı, 500 milyar dolara çıkaracağız. İş, sanayicimize düşüyor. Sanayimiz bir yere kadar geldi bundan sonra para lazım, teknoloji lazım, talep lazım. Global rekabette sanayimizin kar marjı düşmüştür. Çünkü karşımızda gelişmekte olan ülkelerin ucuz ürünleri var. Bu yüzden sanayimizin kendini üçe katlaması gerekiyor. Bunu yapabilmek için hem rekabetçi olacağız hem de sıçrama yapacağız, katma değeri yüksek ürünler yapacağız" diye konuştu.
Gelişmekte olan ülkelerin ülkemiz açısından büyük pazara sahip olduğunu bildiren Özaydemir, "Daha çok Afrika ve Asya ülkelerinde ürünlerimiz daha uygun gelebilir. Kafamızı çalıştıralım. Afrika ülkelerinde böyle pazarlar bizi bekliyor. Oralarda kendimizi göstermemiz lazım" ifadelerini kullandı.
Toplantıda ayrıca ESOGÜ Rektör Yardımcısı Adnan Konuk, üniversite-sanayi işbirliği ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi verirken, TÜDEP Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Bülent Akarcalı da kalkınma ajanslarının tek bir hedef için çalışmaları gerektiğine dikkati çekti.
Zirvede, Vali Koçdemir, ESO Başkanı Özaydemir, Rektör Yardımcısı Konuk, Akarcalı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı İl Müdürü Ali Vasfi Eskicioğlu, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Eskişehir Ürün Belgelendirme Müdürü İsmail Kaynarca, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Eskişehir Şube Başkanı Ali Engiz'e plaket takdim edilirken, "TÜDEP İhracat İçin KOBİ Eğitim ve Gelişim Projesi" kapsamında eğitim alanlara da sertifikaları verildi.
Zirve, "İhracat İçin Üretim Açısından Üniversite-Sanayi İşbirliği", "KOBİ'lerin İhracatı Açısından Ar-Ge, İnovasyon ve Rekabet Gücü" panelleri ve "İhracat Açısından Sürdürülebilir Sanayileşme ve Ekolojik Ekonomi" ile "2023 Ekonomik Hedefleri ve Yeni Stratejiler" başlıklı sunumlarla devam etti.