Tüdep Başkanı Murat Yetişgin Milli Savunma Bakanlığında

Savunma bakanlığı

TÜDEP Başkanı Murat YETİŞGİN, Milli Savunma Bakan Yardımcılı ve Bahamalar Fahri Konsolosu Kemal YARDIMCI ile Görüştü

        " Bahamalar, Denizcilik Sektörümüz için Stratejik Önemde Ülkelerden Birisidir.
Tüdep Başkanı Murat Yetişgin, Milli Savunma Bakan Yardımcısı ve Bahamalar Fahri Konsolosu Kemal Yardımcı' ya Ankara'da, MSB' daki ofisinde, bir tanışma ve nezaket ziyaretinde bulundu.
Ziyarette, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı'ya, Tüdep'i tanıtan ve amaçlarını anlatan Başkan Murat Yetişgin, Tüdep'in, KOBİ'ler hakkındaki çalışmalarını ve katmadeğeri yüksek mal/hizmet ürünleri ihracat hedeflerini aktardı. Bunun yanında, dernek olarak destekledikleri, savunma sanayi yatırımları ve ihracatı konularında görüş ve düşüncelerini, projelerini paylaştı.
Türkiye'nin 2023 lü yıllarda 500 milyar dolar ihracat yapması için stratejik alanlardan birinin lojistik sektörü olduğunu vurgulayan Başkan Murat Yetişgin, gelişen havayolu kargo taşımacılığının gelecekte önemini daha da arttıracağını ama bunun halen ihraç mallarının büyük çoğunluğunu deniz yolu ile taşıyan Türkiye açısından denizcilik sektörünün önemini azaltmayacağını vurguladı.
Kendisi de siyaset dışındaki iş hayatında, Türk denizciliğinin duayenlerinden olan Milli Savunma Bakan Yardımcısı ve Bahamalar Fahri Konsolosu Kemal Yardımcı, dünya ticaretinde, taşımanın halen % 90 dan fazlasının denizyolu taşımacılığı ile yapıldığını anlatarak şunları söyledi;"
Türkiye, 2023 için ihracat hedefleri koyar ve bunu gerçekleştirirken, özellikle karayolu taşımacılığının mümkün olmadığı uzak bölgelere, denizaşırı pazarlara ihraç malı sevkiyatı denizyolu ile yapılacaktır. Şu anda 136 milyar dolarlık ihracat için limanlarımız, vinçlerimiz, yollarımız zorlanmaktadır, gemilerimiz yetersiz gelmektedir. Türk mallarının, bu gün, büyük ölçüde yabancı bayraklı gemilerle taşındığını görmekteyiz. Yarın 500 milyar hatta 1 trilyon dolar ihracat rakamlarından bahsediyorsak, bunun deniz taşımacılı açısından da altyapısını iyi hazırlamak zorundayız. Yollarımız, limanlarımız, vinçlerimiz ve gemilerimiz de bu hedefe doğru hazırlanmalı. Bunu yapmazsak, bu hedeflerin realize edilmesinde sıkıntılar olur. Bir de örneğin Bahamalar gibi ülkeler,Türkiye için, özellikle deniz taşımacılığımızda, bir üs, bir aktarma, transfer merkezi gibi, partner ülke işlevi görebilir. Bu açıdan, Karayipler için olsun, diğer bölge ülkeleri için olsun, oralara ihraç edilecek malları taşıyacak Türk gemileri açısından Bahamalar çok önemli. "
Bahamalar'ın zengin Avrupalı ve Amerikalı turistler nedeni ile ticari anlamda doymuş bir pazar olduğunu ve bu nedenle oldukça pahalı ama küçük bir ülke olduğunu da belirten Kemal Yardımcı, Türkiye'nin, özellikle turizm sektörü için gereken yatırım malları ve sarf malzemeleri konularında bir pazar şansı bulabileceğini söyledi. Bunun yanında, Bahamalar da tarım konusunda çalışmalar olduğunu ama bilgi ve donanım eksikliğinden dolayı, Türkiye den teknik yardım istendiğini de anlatan Yardımcı, yakın bir tarihte, tekrar Bahamalara giderek, hem bu konuda hem de özellikle EXPO 2020 de İzmir konusunda Türkiye ye destek vermesi konusunda ikna için çalışacağını da ekledi.
Sivil yolcu ve kargo, askeri ise savaş ve nakliye yerli uçak ihtiyacımız için proje üretimi konularında gelişmeler ve başarılı işler yapıldığını da söyleyen Yardımcı, en kısa zamanda Tüdep'in "Yerli Uçak Platformu" yöneticileri ile bir araya gelmek istediğini belirtti.